Gráf Zsuzsanna (tanár, karnagy)

Gráf Zsuzsanna

Diplomáit a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte énektanár-karvezetés, valamint zongora szakon. Fiatal pályakezdőként kapott megbízást a Városmajori Gimnázium zenetagozatának létrehozására 1989-ben. Ezzel egy időben alapította az Angelica leánykart. A mai napig vezeti a gimnázium zenetagozatát (szolfézst, zeneelméletet, népzenét tanít), valamint a zeneakadémiai hallgatók tanítási gyakorlatát irányítja.

Mindezek mellett Gráf Zsuzsanna oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve rendszeres vendégprofesszora a buenos aires-i IUNA Zenei Egyetemnek. A Kodály-módszer elkötelezettjeként a világ számos pontján tart előadásokat, karnagyi szemináriumokat, kurzusokat, utazik vendég-dirigensként Japánba, Franciaországba, Belgiumba, Dél-Amerikába, továbbá rendszeresen zsűrizik nemzetközi kórusfesztiválokon. Tagja a Kodály Társaságnak és a KOTA Művészeti Bizottságának.

Kórusával, az Angelica Leánykarral az elmúlt 25 évben kimagasló eredményeket ért el, s számos karnagyi díjjal jutalmazták. A Gráf Zsuzsanna vezette kórus hatalmas sikerrel turnézott Észak- és Dél-Amerikában, Japánban, valamint Európa számos országában. Énekeltek a párizsi Notre-Dame székesegyházban, a római Szent Péter-bazilikában, a brüsszeli Szent Mihály-székesegyházban és az Európai Parlamentben. Itthon rendszeresen lépnek fel a Filharmónia és a Tavaszi Fesztivál rendezvényein, a Miskolci Opera-fesztiválon, a szombathelyi Bartók Szemináriumon, a Zeneakadémia Nagytermében, a Szent István- bazilikában, a Mátyás-templomban, a Művészetek Palotájában, a Festetics Palotában, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében és a Budapest Music Centerben. Az Angelica Leánykar olyan kiváló művészekkel és zenekarokkal koncertezett, mint Vígh Andrea, Bogányi Gergely, Cserna Ildikó, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Honvéd Férfikar. Az Angelica leánykarnak 7 önálló CD lemeze jelent meg, koncertjeikről rádió- és televízió-felvételek készültek.

Gráf Zsuzsanna legfontosabb feladatának tekinti a magyar kortárs zeneszerzők műveinek megismertetését és népszerűsítését a világban. Nevéhez több mint harminc ősbemutató fűződik.

Művészi munkásságáért három alkalommal részesítették Artisjus díjban. 2007-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2009-ben Magyar Örökség díjjal, 2013-ban Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki. Kórusával, az Angelica Leánykarral, 2013-ban Junior Prima, 2014-ben PRIMA díjat kapott.