Prelude Vegyeskar (Budapest)

PreludeA Prelude Vegyeskar 25 éve aktívan részt vesz a hazai kórusmozgalomban.

A Budapesti Corvinus Egyetem énekkaraként működő együttes fő profilja a kortárs hazai szerzők műveinek előadása, népszerűsítése és megismertetése a zenekedvelő közönséggel. Ennek érdekében olyan kirándulásokra, zenei kalandokra is vállalkozik, amelyekre amatőr kórusok közül csak kevesen. A zeneirodalom több korszakának remekeit is műsorán tartó énekkar alapvetően a cappella koncertjeinek műsora komoly intellektuális és zenei kihívás mind az énekesek, mind a befogadó közönség számára.

 

A Prelude Vegyeskar az elmúlt 25 évben nemzetközi versenyeken is indult, és több dobogós helyezéssel öregbítette a hazai kóruskultúra jó hírét, többek között Debrecenben, Spittalban és Neuchatelben.

Prelude_KS

Hazai és külföldi fesztiválmeghívásoknak is eleget tett, ezeken megismerhette az európai kóruskultúra különböző modern irányzatait, amelyeket saját arculata megőrzése mellett igyekszik beépíteni további szakmai munkájába. Kitekintésként alkalmanként – más hazai kórusokkal is összefogva – megszólaltatják az oratorikus irodalom népszerű darabjait és kisebb operákat is.

A Prelude Vegyeskar fontosnak tartja, hogy részt vegyen a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen, a hazai kórusok nagy ünnepén. Ezen a versenyen kategóriáját először 2009-ben nyerte meg, 2015-ben pedig a verseny nagydíját és a közönségdíjat is elnyerte.

A kórus eddigi egyetlen, ám sajnos kereskedelmi forgalomban nem kapható CD lemezét az egyetem felkérésére készítette el 2002-ben. A lemezen, fő célkitűzésének megfelelően, XX. századi hazai szerzők művei hallhatók néhány Liszt-kórusművel kiegészülve.

A Prelude Vegyeskar eddigi tevékenységének elismeréseként 2016-ban KÓTA-díjat kapott.

Az együttest 1988 óta vezető Artisjus-díjas karnagy, Kabdebó Sándor 2016-ban szerzett doktori fokozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem és a Debreceni Egyetem karvezetéstanára.