Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar

Gyulai_Erkel1A kórus 2003 óta Perlaki Attila irányítása alatt működik. A karnagy már abban az évben nagy feladat elé állította csapatát. A Karácsonyi koncert hagyományát felélesztve Vivaldi: Gloria című művét adták elő nagy sikerrel. Ez a következő évekre kellő lendületet adott a nagyobb lélegzetű kórusművek betanulásához, előadásához.
Ezt követően folyamatosan bővült a repertoár, mindig nagyobb lélegzetű művekkel. A kórus számos hazai és külföldi koncerten bizonyította, hogy egyre magasabb művészi követelményeknek képes megfelelni.

Az utolsó 10 évre visszatekintve:
Somogyi Tóth Dániel karmester felkérésére 2007-től több nagyobb produkcióban kaptak lehetőséget a bizonyításra. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral Händel: Messiás, Vivaldi: Gloria című műve, majd Beethoven IX. szimfóniája került bemutatásra. 2010-ben a Debreceni Kodály kórussal Orff: Carmina Burana című művét énekelték.
2010 óta immár hagyományt teremtve a Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon közösen szerepelnek a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral.
2015-től – meghallgatva a közönség kérését és igényét – nyitottak a könnyedebb, de egyáltalán nem könnyű műfaj felé is. A műsorszámok válogatásánál szem előtt tartják az igényes zenei anyagot. Így került a kórus repertoárjába számos ismert filmzene és musical- részlet olyan nagy zeneszerzőktől, mint Ennio Morricone (Volt egyszer egy Vadnyugat), Andrew Lloyd Webber (Az operaház fantomja, az Evita, a Macskák, a Jézus Krisztus szupersztár), illetve Leonard Bernstein (West Side Story).
2017-ben a Carmina Burana első részének ( Tavasz) két zongorára írt változatát énekelték.
Ez a sorozat az idén is folytatódik újabb művekkel gazdagítva.
2017 őszén látták vendégül a Budapesti Prelude Kórust Kabdebó Sándor vezetésével. Közös jótékonysági koncertjükkel a gyulai Koraszülött Mentő Alapítványt sikerült 160 ezer Ft adománnyal támogatniuk.
Mindig különleges feladatnak érzik, amikor a névadójuk műveit énekelhetik. Egy ilyen izgalmas feladat volt 2017. október 21–én Budapesten, az avilai Nagy Szent Teréz templomban tartott hangverseny, ahol az István király kórussal közösen Erkel Ferenc: Magyar Cantate című művét és Liszt Ferenc Koronázási miséjét adták elő Somogyvár Ákos vezényletével.

Minden előadás mögött heti két próba állt, mely két- két óra elfoglaltságot jelentett a kórustagok számára. A szakmai felkészülés másik formája az olyan zenei kurzus szervezése, melyekre jeles karnagyokat kérnek fel. Így volt alkalmunk együtt dolgozni Cseri Zsófiával, Berkesi Sándorral és Kertész Attilával.

A siker és az örömök mellett voltak az elmúlt években szomorú események is a kórus életében. 2010-ben előző karnagyuktól – Rázga Józseftől vettek végső búcsút. Ezután több kórustársukat is elveszítették. Máig megrázó veszteség, amikor 2016-ban kórusuk meghatározó személyiségétől, egyesületük elnökétől, Dr. Petróczky Istvántól kellett örök búcsút venniük.
Az Erkel Ferenc Vegyeskar nevet megőrizve, folyamatosan változó tagsággal igyekeznek tovább vinni azokat az értékeket, melyeket az elődök – köztük Rázga karnagy úr – kijelöltek, és visszatekintve az elmúlt évekre, nem bánták meg, hogy mertek nagyot álmodva, új lehetőségeket kiaknázva szuperprodukciókban is részt vállalni.